Предлог за даље поступање у складу са иницијативом

Предлог за даље поступање у складу са иницијативом

Предлог за даље поступање у складу са иницијативом

Иницијатива за измену процедура – Преузмите комплетан текст у Пдф-у.
Допуна предлогу решења – Преузмите комплетан текст у Пдф-у.

Након одржаног 09.03.2022. у Министарству за заштиту животне средине и у складу са договореним доставили смо предлог Министарству за даље поступање по питању процедуре наплате накнаде за токове отпада кад су у питању увозници.

Сматрамо да је предлог решења једноставан и у интересу привредника, буџета РС и заштите животне средине.

На основу разговора обављених са увозницима који су се нашли на јавно објављеном списку Агенције за заштиту животне средине може се закључити да је нејасна и компликована процедура разлог зашто та накнада није плаћена, а не избегавање ове обавезе.

Подсећамо да од Агенције још нисмо добили одговор на питање да ли су прекршајне пријаве поднете и против државних органа који су на списку или само против одређених привредника. По којем критеријуму?

Такође још једном скрећемо пажњу да је потребно пронаћи ефикасан механизам да се еколошке накнаде наплате од оних који робу пласирају путем шверца уз ревидирање казнене регулативе јер је поражавајућа пракса да се репресија врши према онима који су регистровани и раде легално док не постоји никаква контрола оних који раде на црно чиме се шаље погрешна поруку да је трговина на црно исплативија.

Удружење је на располагању за даљу комуникацију и координацију и надамо се брзом решењу овог једноставно решивог проблема.