#GrađaniImajuMoć

#GrađaniImajuMoć

Због великог броја позива приведника који се баве увозом, у вези поступања Агенције за заштиту животне средине (СЕПА) оправдано се питамо да ли је функција државних агенција које се плаћају из буџета да буду сервис привреди и грађанима или је њихово постојање фиктивне природе како би се на још један начин трошио буџетски новац?

Шта то ради СЕПА? Кад привредник увезе неку врсту робе може бити да та роба , или део увежене робе потпада под обавезу плаћања накнаде за токове отпада (нпр. сијалица ии слично) о којој многи увозници нису обавештени, поготово они који увозе мање количине и различите врсте роба. Дакле робу регуларно увезете, платите царинске дажбине и ПДВ И слободни сте да је пустите у промет.

После неког времена (често више месеци) СЕПА шаље опомену у виду обавештења да сте у прекршају јер нисте ПОДНЕЛИ ИЗВЕШТАЈ о увеженој роби на коју се плаћа накнада за токове отпада и том приликом вам излистају која роба је у питању јер податке вуку са царине. Без поднетог извештаја не можете добити обрачун колико, коме и шта треба да се плати по основу токова отпада. Нејасно је зашто СЕПА тражи да привредници подносе извештај са подацима које СЕПА већ има. Шта је онда улога СЕПА-е као агенције при министарству за заштиту животне средине? Зашто се обрачун накнаде не добије на царини приликом увоза или зашто СЕПА не пошаље обрачун уместо што захтева извештај?

У следећем кораку СЕПА јавно објављује извештај са именима фирми које су у наводном прекршају и ни криве ни дужне их јавно етикетира као да су те фирме некакви криминалци, иако и даље нико не шаље обрачун и инструкције за плаћање наведене накнаде.

Питамо се да ли је разлог за такво поступање СЕПА-е чињеница да вас после застрашивања од стране СЕПА напрасно контактирају многе привате агенције које нуде услугу – ИЗРАДЕ ИЗВЕШТАЈА (да поновимо: са подацима које СЕПА већ има). Услуга приватних агенција често кошта више него сама накнада за токове отпада.

На крају, ако одбијете да ангажујете приватну агенцију јер нема економске логике , СЕПА ће привредницима који својим радом пуне буџет из којег се СЕПА финансира поднети прекршајне пријаве којим их излажу потенцијалним казнама од 500,000 рсд због неподношења извештаја , иако СЕПА има све податке и врло лако може послати обрачун накнаде за токове отпада коју би свако приликом увоза и платио.

Да ли се оваквим поступањем СЕПА понаша неодговорно, да ли крши принцип сразмерности, зашто не пружа услугу за коју је плаћамо из буџета и да ли крши принципе установљене законом о државној управи нека су од питања на која би Министраство за заштиту животне средине требало да одговори.

Подсећамо И на чињеницу да накнаде које се прикупљају по основу еколошких такси не иду у наменски буџет за екологију већ завршавају у општем буџету где логично могу завршити у некој кафани као трошак репрезентације директора СЕПА.

Корисни линкови:
Уредба о производима који после употребе постају посебни токови отпада
Подношење извештаја доставља се искључиво електронским путем